Відкриття спільної науково-дослідної Лабораторії математичної фізики

Відкриття спільної науково-дослідної Лабораторії математичної фізики

Директор ІПММ НАНУ, член-кор. НАНУ Скрипнік Ігор Ігорович та проректор з наукової, міжнародної та інноваційної діяльності ЧНУ Корновенко Сергій Валерійович відкривають лабораторію Математичної фізики

В рамках співпраці Інституту прикладної математики і механіки (ІПММ) НАН України з установами МОН, зокрема, з Черкаським національним університетом (ЧНУ) імені Богдана Хмельницького , було відкрито спільну науково-дослідну Лабораторію математичної фізики, яка функціонуватиме на базі відділу теорії функцій ІПММ НАНУ та кафедри фізики ЧНУ імені Богдана Хмельницького.

Науковими керівниками лабораторії призначено:

  • доктора фізико-математичних наук, професора, провідного наукового співробітника ЧНУ Гусака Андрія Михайловича,
  • член-кореспондента НАНУ, доктора фізико-математичних наук, професора, радника при дирекції ІПММ НАНУ, заслуженого діяча науки і техніки Гутлянського Володимира Яковича.

26 жовтня 2018 року з офіційним візитом на відкриття до Черкас завітав директор ІПММ НАНУ, член-кореспондент НАНУ Скрипнік Ігор Ігорович.

Вітальне слово директора ІПММ НАНУ, член-кора НАНУ Скрипніка Ігоря Ігоровича

Звернувшись з вітальним словом до учасників зібрання, Ігор Ігорович зауважив, що не зважаючи на те, що фундаментальні дослідження в галузі точних наук мають не аби яке значення, їх подальше застосування для практичних цілей, а також проведення прикладних досліджень в галузі математичної фізики, механіки, кібернетики завжди було і є основними завданнями роботи  ІПММ НАНУ. Заснований в 1965 році академіком І.І. Данилюком, Інститут отримав назву саме Інституту прикладної математики, оскільки одним з пріоритетних напрямків його діяльності є якраз створення ряду унікальних прикладних розробок та їх виконаних для багатьох галузей: енергетики, вугільної, гірничо- і газодобувної промисловості, космосу, металургії, машинобудування, медицини. В той час це було і зараз є дуже актуальним для запитів не тільки Донбасу, а і  всієї України в цілому. Співробітники ІПММ НАНУ мають досвід співпраці з фізиками Фізико-технічного інституту імені Галкіна, Фізико-технічного інституту низьких температур імені Вєркіна (Харків),  розробки в галузі динаміки зв’язаних тіл впроваджено в КБ «Південне», де використовуються при проектуванні космічних апаратів; результати роботи в галузі математичних проблем кібернетики та технічної діагностики цифрових пристроїв було впроваджено на підприємствах, що розробляють бортову і вимірювальну обчислювальну техніку.

Вітальне слово проректора з наукової, міжнародної та інноваційної діяльності ЧНУ Корновенка Сергія Валерійовича

Для задач сьогодення є доволі актуальним питання інтеграції установ НАНУ в університети, для спільного підсилення наукових шкіл, для збереження кадрового потенціалу і перспектив не втратити талановиту молодь з університетів і спрямувати її в науку. Тому для нас є цікавим і безумовно корисним досвід співпраці з командою фізиків ЧНУ, яку очолює Гусак Андрієм Михайловичем, відомий в світі фахівець з фізики матеріалів та нанотехнологій. Сподіватимося, що створена спільна лабораторія Математичної фізики стане першою, і  хотілося б вірити, що  не останньою ланкою в цій кооперації.

Після офіційної частини з науковими доповідями виступили професор Гусак Андрій Михайлович та професор Рязанов Володимир Ілліч, які окреслили основні проблеми та задачі, які пропонуються до вирішення в лабораторії з боку фізиків ЧНУ та математиків ІПММ НАНУ відповідно.

Оглядова доповідь провідного наукового співробітника ІПММ НАНУ, доктора фізико-математичних наук Рязанова Володимира Ілліча

Однією з задач новоствореної лабораторії є реалізація спільних науково-дослідних проектів як фундаментального так і прикладного направлення, вирішення проблем кадрового потенціалу, взаємопідсилення наукових шкіл, залучення талановитої молоді з університетів в науку, в установи НАНУ.

Матеріали опубліковано на сайті Національної академії наук України: http://www.nas.gov.ua/

About the author

ІПММ Адмін administrator

Leave a Reply